Vysvětlení výrazů ze španělské gastronomie

Tapas – občerstvení

Tapas je pojem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název Tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Lze říci, že jde o způsob stravování, jež je realizován ve společnosti přátel nebo více osob, kteří spolu sdílejí stůl.

Jamón – španělská šunka

Jamón curado je označení pro španělskou sušenou šunku. Termín jamón (čti chamón) je španělské slovo pro šunku a termín curado (čti kurádo) znamená sušená na čerstvém vzduchu. Ke zrání na čerstvém vzduchu se používají i přední vepřové nohy, které se pak označují termínem paleta, např. paleta serrana či paleta ibérica.

Chorizo – španělská klobása

Hlavními ingrediencemi choriza jsou mleté vepřové maso, mletá paprika a česnek. Paprika může být sladká nebo pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Ve Španělsku se také používá mletá uzená paprika Pimentón de Vera, která dává chorizu uzenou chuť. Naprostá většina choriz se konzervuje sušením. V případě, že proces výroby choriza není ukončen sušením, jedná se o tzv. chorizo fresco. Je vhodné zejména na grilování a jako ingredience do vařených pokrmů.

Sangria – osvěžující alkoholický nápoj

Sangria je  lehký osvěžující alkoholický nápoj typický pro Pyrenejský poloostrov. Vyrábí se obvykle z červeného vína, ovocné drti, sladidla a malého množství brandy, směs se pak nechá v chladu odstát. Název je odvozen od termínu pro krev (španělsky sangre), kvůli sytě červené barvě sangrie.

Cava – šumivé víno

Cava je šumivé španělské víno s označením původu, bílé nebo růžové, vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona.

Protocolo – víno

Španělské víno odrůdy Tempranillo. Tohle víno je jemně sametově jemné, velmi lehké a bude příjemným společníkem. Víno je rubínově červené barvy, v aroma nejčastěji převládají vůně lesního ovoce-borůvky, ostružiny. Na patře je toto víno velmi elegantní s jemnou tříslovinou. Doznění je kratší a ne příliš intenzivní.

Otevírací doba:

PO–SO:  11:00 – 23:00

NE : 12:00 – 22:00

La Cava Valenciana
Radlická 1C, 150 00 Praha 5

+420 722 229 999
[email protected]

Radlická 3185/1C, Anděl, 150 00 Praha-Smíchov

Facebook